SHIITAKE

Pospolite nazwy:

Shiitake, Twardnik japoński, Hokkaido, Lentinula edodes, Chinese black mushrooms

Opis:

Shiitake to gatunek grzybów należący do rodziny Omphalotaceae. Grzyb Shiitake ma brązowy lub brązowawy kapeluszu dochodzącym do 20 cm średnicy i trzonie o 3–4 cm grubości. Kolor trzonu ma jasnoczerwonobrązowy z łuskami nieco ciemniejszymi w górnej części powierzchni. Hymenofor białawy, gęsty i szeroki, w późniejszym okresie przechodzący w czerwonawą plamistość. Miąższ biały w smaku lekko kwaskowatym. Występuje na terenach Azji Wschodniej, w Chinach, Japonii, na Półwyspie Indochińskim.

Działanie:

W tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu grzyb Shiitake znany jest jako „eliksir życia”. Jego unikatowe właściwości powodują odzyskanie wigoru i witalności organizmu, wzmacniają system odpornościowy oraz pomagają w zwalczaniu stresu. Grzyby Shiitake posiadają w swoim składzie bogadztwo składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim odznaczają się bardzo wysoką zawartością potasu obniżającego ciśnienie  i oraz  niacyny (witaminy B3) pozytywnie wpływającej na układ nerwowy. Grzyb zawiera również witaminę D oraz wapń i fosfor. Shiitake wyróżniają się przede wszystkim zawartością substancji o nazwie lentinan, która wzmacnia układ odpornościowy i wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Grzyb ten posiada również związki lotne nazwane „fitocydami grzybowymi”zdolne do walki z wirusami od najmniej szkodliwych adenonowirusów (powodujących katar) do wirusa HIV.

Sposób użycia w bartonelozie wg. protokołu Buhenra:

  • Mielony stosowany jako żywność: 6-16 gramów dziennie lub ekstrakt tego grzyba standaryzwoany do obecności lentin 1-3 gramów dziennie.

Przeciwwskazania:

Grzyb Shiitake nie może być stosowana przez kobiety w ciąży i w trakcie laktacji. Nie powinien by c stosowany przez osoby, które mają kamienie w nerkach lub podagrę.

 

Zioło dostępne w sklepie Lymeherbs.pl sprawdź tutaj